blokfluitles ulft

Start Blokfluitlessen bij Sint Hubertus

Elke maandagavond geeft Ellen blokfluitles aan jeugd die graag wil leren om muziek te maken. Binnenkort starten de lessen weer en Ellen vertelt er graag meer over!

Hoe ziet de blokfluitles eruit?

Op maandagavond is er blokfluitles. Dit moment is bewust gekozen om binding te houden met de drumfanfare. Je maakt dan al contact met de leden van het jeugdorkest, de dirigent en soms ook met de muziek. Wanneer je wat verder bent maak je kennis met de verschillende instrumenten, zodat je een weloverwogen keus kunt maken voor je vervolgopleiding.

Een les duurt 30 minuten, maar wanneer er meerdere leerlingen in één groepje zijn kunnen we, in overleg, verlengen naar 45 minuten, zodat iedere leerling de aandacht krijgt die zij verdienen.

Wanneer kun je beginnen met blokfluitles ?

Je kunt beginnen bij ons wanneer je 7 á 8 jaar bent. 

Waarom pas op die leeftijd?

Bij het blokfluitspelen moet je al wel wat kunnen lezen en schrijven. Noten hebben namen en je moet daarmee ook opdrachten doen. 

Wat doen we in zo’n les?

Als leerling heb je een keuze uit twee verschillende methodes, je kunt kiezen welke uitvoering jou het prettigst lijkt, want het is de bedoeling dat je plezier hebt in het spelen.

In deze methodes staat de theorie en het spelen door elkaar. Iedere les gaan we iets doen aan het notenschrift, notaties en het spelen. De noten leren we op door ze op papier te tekenen, maar ook d.m.v. tape op de grond erop gaan staan, voelen op welke lijn van de notenbalk de noot staat, spelletjes ermee te spelen, in hoeken verstoppen ed. 

Ook het samenspelen is erg belangrijk. Natuurlijk is het fijn om meerdere leerlingen in een groep te hebben, maar wanneer dit niet is speel ik met de leerling mee. Luisteren en naspelen, zelf een liedje maken en voorspelen, noteren voor een ander en die speelt het liedje zijn ook activiteiten die we doen. 

Ik vind het een uitdaging om ieder leerling het plezier van het muziek maken mee te geven. Wanneer de ene manier niet past proberen we het anders. Ook wanneer er een groepje leerlingen is die erg verschilt van elkaar; ik haal het groepje uit elkaar om met ieder afzonderlijk te oefenen.

Momenteel is er een leerling met dyslexie, na even zoeken hebben we de methode gevonden die haar helpt de noten te overzien, zij geeft iedere noot een kleur. Dit werkt voor haar voortreffelijk, zij speelt nu heel makkelijk en mooi.

Waarom is muziek maken belangrijk?

Muziek maken is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Het stimuleert de creativiteit van een kind, de ontwikkeling van de hersenen (wanneer je het ritme, de beat en de tonen van elkaar kunt onderscheiden kun je ook sneller verbanden leggen en verschillen zien bij het maken van sommen), betere ontwikkeling van de coördinatie en motoriek (denk maar aan vingerzetting bij de blokfluit). En heel belangrijk is dat de emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd; door samen muziek te maken leer je over gevoelens en samenwerken.

De drempel wil ik voor iedereen laag houden. Wanneer iemand ergens tegenaan loopt kom bij me. We kunnen dan in gesprek gaan en zoeken naar een oplossing. Want het belangrijkste is het Plezier in de Muziek!

Opgeven voor blokfluitles

Opgeven voor blokfluitles kan door een mail te sturen naar jeugdcommissie@sinthubertusulft.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *